Skilsmisse – deling af boligen

30. maj 18 Maria Skole Kristensen
# Skilsmisse

Det er altid svært, når forholdet går i stykker og det billede man havde af fremtiden krakelerer. Det efterlader en med en masse spørgsmål om, hvad der skal ske med det der engang var fælles, som eksempelvis boligen.

Hvem bliver i boligen

Når det kommer til boligen, er der rigtig mange forskellige løsninger, alt efter hvem der ønsker hvad og hvordan. Ifølge en undersøgelse foretaget af Statens Byggeforskningsinstitut, er det i 70 % af de skilsmisser i deres undersøgelse, den ene part som bliver boende i den forhenværende fællesbolig. Dette skyldes oftest, at man ikke ønsker at fjerne børnene fra de trygge rammer, deres skole og venner.

Men hvem har retten til at blive boende i boligen, når forholdet går i stykker? – Som udgangspunkt er det ikke på forhånd givet, hvem der skal blive i boligen, hvis boligen ikke er omfattet af særeje til den ene part. Det kan eksempelvis være en ægteskabspagt, som angiver, at boligen ved en eventuel skilsmisse går til mand, da han har særeje i ejendommen.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Statens Byggeforskningsinstitut, er det i 70 % af de skilsmisser i deres undersøgelse, den ene part som bliver boende i den forhenværende fællesbolig. Dette skyldes oftest, at man ikke ønsker at fjerne børnene fra de trygge rammer, deres skole og venner.

Bodeling

I de fleste tilfælde finder parterne indbyrdes en løsning og dermed afvikle delingen gennem et privat skifte, hvor der laves en bodelingsaftale. Men Skulle der være uenighed imellem parterne om, hvem der overtager boligen efter skilsmissen, så tages beslutningen igennem et offentligt skifte, hvor det er skifteretten der træffer den endelige beslutningen. Her vil retten gå ind og lave en konkret vurdering af situationen. Her lægges der eksempelvis vægt på, hvem af parterne eventuelle børn skal have bopæl hos.

Overtagelse eller salg af bolig

Hvis parterne er enig om, at den ene part skal overtage boligen, så er første punkt, at denne part får lavet en økonomiske vurdering – for at få vurderet om han eller hun kan sidde i boligen alene. Næste skridt er at få fastslået boligens nuværende markedsværdi. Dette gøres ved at få en ejendomsmægler ud og vurdere boligens markedsværdi. Herefter køber den blivende part den anden ud af boligen.

Hvis parterne er enige om, at huset skal sælges, er det nogenlunde sammen procedure.

Hvis den ene part ønsker at blive boende i boligen, eller hvis boligen skal sælges, skal der i begge tilfælde udføres en vurdering af boligens nuværende markedsværdi. Hvis boligen sælges med en eventuel fortjeneste, som deles fortjenesten lige imellem parterne, det sammen er gældende, ved eventuelt gæld i boligen.

Hvis den ene part ønsker at overtage boligen, køber denne part den anden part ud. Her er det den nuværende markedsværdi der afgøre, hvad den flyttende part skal have for sin halvdel i boligen.

Står du i den kedelige situation at du skal skilles, og har spørgsmål angående bolig og hvad der skal ske. Så er du meget velkommen til at kontakte os på tlf. 72 300 242 hvor vi står til rådighed for alle de spørgsmål som du/I måtte have.

Vi tilbyder altid en gratis salgsvurdering af din bolig i Aalborg og omegn

Få en gratis salgsvurdering
Få en gratis salgsvurdering af din bolig i Aalborg og omegn


Vælg din butik


Tak for din bestilling af salgsvurdering

Vi kontakter dig hurtigst muligt for at udarbejde en salgsvurdering af din bolig.

Tilbage til websitet

Log ind på din bolig side og se informationer på dit boligsalg